Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

3231 Gyöngyössolymos, Bartók Béla út 2-4.
Telefon: +36 37 370 593 112 mellék
E-mail: ggmhsolymos@gmail.com
Intézmény vezető: Rédéné Német Mária
Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

Nyitvatartás

MŰVELŐDÉSI HÁZ

Hétfő: 08:00-17:00
Kedd: 08:00-16:00
Szerda: 08:00-18:00
Csütörtök: 08:00-16:00
Péntek: 08:00-13:00

KÖNYVTÁR

Hétfő: -
Kedd: 10:00-16:00
Szerda: 12:00-18:00
Csütörtök: -
Péntek: 10:00-13:00

A nyitva tartás a rendezvények függvényében változhat. Szombaton és vasárnap az intézmény a  programoktól függően van nyitva.

A solymosi terméskőből épült ház 1961 óta otthona a település kulturális életének.  A 200 férőhelyes színházterem a mai napig a faluközösség rendezvényeinek színtere. Az épületben működik a községi könyvtár is. A 60 és 30 főt befogadó klubtermekben kapnak helyet a művelődő, alkotó közösségek, klubok, szakkörök. A rekreációs foglalkozások és a kamara rendezvények helyszínei is ezek a termek.

Az intézmény hatvan éves fennállása alatt folyamatos bázisa a művelődni vágyó öntevékeny közösségeknek, valamint a kultúrára és művészetekre fogékony polgároknak.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár küldetése, hogy kapcsolatot teremtsen az emberek és a kultúra között. Cél az értékteremtő, innovatív, ugyanakkor a hagyományokat ápoló kulturális tevékenység magas szintű megvalósítása, Gyöngyössolymos kulturális képének pozitív formálása.

A szakmai munka gerincét a kultúra értékeit bemutató, azok megismerését célzó vagy szórakoztató jellegű rendezvények szervezése alkotja. A közművelődési alapszolgáltatások körében a rendezvények szervezése kiterjed a helyi, a nemzeti és egyetemes kultúra értékeinek megismerésére, valamint művelődési célú és szórakoztató tevékenységekre. A társadalom, a természettudományok, a művészet értékeit a közönség számára közérthetően, érdeklődést felkeltően közvetíti az intézmény.

 

Művelődő, alkotó közösségek, klubok, szakkörök:

Solymosi Asszonykórus

Összegyűjtik, felélesztik a falu és a környék népdalkincseit, és életben tartják ezeket az énekeket. Műsoraikkal színesítik a település programjait, szívesen bemutatkoznak más helyszíneken is. A csoport 12 fővel működik, heti 1 alkalommal (pénteken) tartja próbáit Vezetőjük: Kalocsainé Csillik Mária

„Fiatal” nyugdíjasok klubja

Bekapcsolódva az intézmény vérkeringésébe, aktív segítők a rendezvények bonyolításában. Felelevenítik -és tanítják a fiatalabb generációnak- a helyi gasztronómiai különlegességek készítését.  A csoport 15 fővel működik, havonta 1 alkalommal találkoznak. Egy igazi, összetartó közösség.  Vezetőjük: Nagyné Tóth Erzsébet

Hímző kör

Az „Újra öltünk és örökítünk” program nyomán szerveződött a hímző kör több korosztály részvételével. Célul tűzték ki a különböző tájegységekre jellemző minták megismerését, hímzését, átörökítését. Többször volt alkotásaikból kiállítás helyben és megyei szinten is. A csoport 16 fővel működik havonta 2 alkalommal hétfőnként tartják a foglalkozásokat. A kör vezetője: Lovászné Juhász Rita


Egyéb lehetőségek

Az intézmény vezetése lehetőséget biztosít helyi szinten az egészséges életmód megalapozásához, az aktív feltöltődés kultúrájának kialakításához. Ennek érdekében a következő csoportok szerveződtek:  aerobic, zumba, jóga, gerinctorna, kondicionáló torna, csikung. A felsorolt lehetőségek önköltséges alapon működnek.

A fentieken túl a művelődési ház ad helyet a településen működő oktatási intézmények valamennyi rendezvényének, civil szerveződések összejöveteleinek, a falugazdászi tevékenységnek, vásároknak, termékbemutatóknak, alkalomszerűen egészségügyi tevékenységeknek (tüdőszűrés, véradás, látás, hallás vizsgálat)

 

A könyvtár szolgáltatásai:

  • A könyvek, folyóiratok helyben használata, az állomány meghatározott részének kölcsönzése.
  • Könyvtárközi kölcsönzés, dokumentum előjegyzés
  • Számítógépes szolgáltatás, internethasználat
  • WIFI- vezeték nélküli helyi hálózat díjmentes használata
  • Helytörténeti dokumentumok hozzáférhetőségének biztosítása
  • Tájékoztatás, könyvajánlás, adatbázis ajánló


Az intézmény a színháztermet és a klubtermeket alkalom szerűen bérbe adja.

Bérleti díjak:

  • Esküvők, lakodalmak esetén a nagyterem, kisterem, és az udvarban lévő konyha bérleti díja 5200 Ft/óra

A nagyterem bérleti díja egyéb rendezvények esetén:

  • zenés rendezvény, vásárok, előadások, marketing bemutatók, gazdasági egységek, szervezetek, politikai pártok rendezvényei esetén 5200 Ft/óra
  • Rekreációs tevékenységek – torna, zumba, jóga 1500 Ft/óra téli időszakban 1000 Ft/óra nyári időszakban

A kistermek bérleti díja: 4000 Ft/óra

GYÖNGYÖSSOLYMOS KÖZSÉG

Polgármester
Asztalos Miklós

3231 Gyöngyössolymos, Szabadság út 139.

+36 37 370 511
+36 37 370 389