Honvéd Zalka Sportegyesület

Honvéd Zalka Sportegyesület

A Honvéd Zalka Sportegyesület, mely pár éve közhasznú szervezetként működik az ország második, a régió legnagyobb létszámú sífutó- és biatlon (északi sí szakágak) egyesülete, amely Gyöngyössolymost választott először bázisául, majd székhelyéül is. A Honvéd Zalka SE 1957-ben alakult a Magyar Honvédség kötelékében működő több szakágból, de az évek során a gyöngyösi katonaság folyamatosan megvált több szakosztálytól (labdarúgás, kézilabda, lövészet), a helyőrség megszűnése után már csak a teke-, valamint a sífutó-biatlon szakosztály működött. Ezt követően a sífutó-biatlon szakosztály alapbázisává Gyöngyössolymos község vált, köszönhetően az itt élő lakosoknak és az iskolának, amiért folyamatos utánpótlást tudott biztosítani a rendszerváltás után is. Az egyesület, amely hosszú éveken keresztül eredményesen működött 2016-ban minden erőfeszítés ellenére mélypontra került, amikor már csak 9 fő versenyzett színeiben. A Magyar Sí Szövetségben zajló állandó elnökváltások és ebből adódó bizonytalanságok ellenére az egyesület mindent megtett azért, hogy új utánpótlás bázist teremtsen és a működéshez és fejlődéshez szükséges feltételeket biztosítsa. Az erőfeszítések nem voltak hiába valóak a Mátra alján lévő településem működő egyesületnek mára ismét 2 felnőtt olimpiai válogatott és NOB ösztöndíjas versenyzője van Pónya Sára és Panyik Dávid személyében, valamint 4 utánpótlás válogatott versenyzővel (Kocsik Nóra 2001, Kocsik Eszter 2004, Kovács Hunor 2004, Szőllős Dániel 2005.) is büszkélkedhet. A válogatott versenyzők mellett az egyesület közel 30 fős létszámú utánpótlás műhelyére építi az északi sportágak fejlesztését a Magyar Sí Szövetség is, mellyel sportolóink a község hírnevét öregbítik. 2021/2022-es szezont a Honvéd Zalka Sportegyesület 53 fővel kezdte meg.

Magyarországon azzal az egyedülálló teljesítménnyel büszkélkedhet a községünk és egyesület, hogy a 3000 lélekszámú falunak 8 fő Téli Olimpikonja van (egyesületnek pedig 10 fő), akik tiszteletére néhány éve a Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola udvarán emlékmű került felállításra.

Az egyesület részt vállal a község és az általános iskola tömegsport életében is, hiszen immár 11 éve annak, hogy az általános iskolában testnevelés óra keretében – a téli időszakban – minden páratlan osztály sífutást gyakorolhatja, és minden páros pedig a lesiklást. Ennek az egyedülálló programnak köszönhetően évről-évre 150 fő ismerkedhet meg és gyakorolhatja a sífutást és a lesiklást, amelynek köszönhetően az általános iskola végére minden gyermekek már biztonságosan tud egy északi és egy alpesi szakágba tartozó sportágat űzni. Mindennek kiemelt jelentősége van az egészségmegőrzés szempontjából, míg az egyesület számára merítési lehetőséget nyújt az általános iskola a potenciális versenyzők kiválasztásában. Jövőbeni céljaink között szerepel az óvodai sífutás hasonló módon történő bevezetése is.

Az egyesület immár harmadik éve rendezi meg a sportág népszerűsítő családi- és rendezvényeit, ahol mindenki – gyermeknek és felnőtteknek egyaránt - lehetőséget biztosítunk a sífutás/biatlon sport biztonságos kipróbálására, megismerésére.

A futó- és kerékpáros edzéseket nagyrészt Gyöngyössolymoson és környékén, a síroller edzéseket közeli kerékpárutakon, az erőnléti edzéseket Gyöngyösön, míg a lövészetet Mátrafüreden és Galyatetőn (Magyarország egyetlen biatlon lőterén) van lehetőségünk gyakorolni. Mindezek mellett minden évben szervezünk több napos edzőtáborokat is idehaza és külföldön (Ausztria, Szlovákia és Szlovénia) egyaránt.

A felnőtt versenyzőink számára kitűzött célok és programok az elkövetkező évben mindenekelőtt a 2022. évi Téli Olimpián, a Világkupákon, Világbajnokságok és Európa Bajnokságokon való részvétel.

Válogatott utánpótlásunk számára Ifjúsági Téli Olimpia mellett az Ifjúsági Sífutó és Biatlon Világbajnokság, a Junior Biatlon Európa Kupákra, Olimpiai Reménységek Versenyére, valamint a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) versenyekre való kvalifikáció és szereplés.

Mindazonáltal az egyesület legfőbb célja az itt sportoló kiválóságok kinevelés mellett mindenki számára a sport szeretetének átadása.

GYÖNGYÖSSOLYMOS KÖZSÉG

Polgármester
Asztalos Miklós

3231 Gyöngyössolymos, Szabadság út 139.

+36 37 370 511
+36 37 370 389