Pályázatok

A felelős állattartás gondolkodásmódjának ösztönzése Gyöngyössolymoson

MFP-FAE/2021-3295744060

A felelős állattartás gondolkodásmódjának ösztönzése Gyöngyössolymoson

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat „A felelős állattartás gondolkodásmódjának ösztönzése Gyöngyössolymoson” elnevezésű MFP-FAE/2021-3295744060 kódszámú projektje során az elnyert támogatás felhasználása hiánytalanul megtörtént, a projekt eredményesen lezárásra került. A pályázat célkitűzése a településen élő kutyák és macskák ivartalanítása, veszettség elleni védőoltás beadása és transzponderrel való megjelölése volt. A pályázati cél a felelős állattartási kultúra színvonalának erősödését, a felelős állattartás gondolkodásmódjának ösztönzését szolgálta.

A megvalósítás időszaka 2021.10.01-2022.09.30-ig tartott.

Az elnyert támogatás összege: 1.498.969 Ft

A projekt keretében 16 kutya és 27 macska ivartalanítása, 9 db kutya veszettség elleni oltása és 8 kutya esetében transzponderrel való megjelölése történt. A beavatkozásokat a helyi állatorvos, Dr. Eperjesi József végezte el.

Gyöngyössolymos település vezetése elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, melyhez a felelős állattartási kultúra színvonalának emelése, a felelős állattartás gondolkodásmódjának népszerűsítése, terjesztése is hozzátartozik. Fontos tudatosítani az egyénekben, hogy a lelkiismeretes gazda csak olyan állatot vesz maga mellé, akiről élete végéig gondoskodni tud és meg tudja teremteni számára a legoptimálisabb környezeti és életfeltételeket. A megfelelő ember-állat kapcsolat megköveteli a felelősségteljes, odafigyelő magatartást. Az állattartónak kötelessége a jó gazda gondosságával eljárni, a vele élő állat életfeltételeiről, szükségleteiről, az állatvédelmi szabályok maximális figyelembevételével gondoskodni.

A felelős állattartás három fontos pillére az alapvető fiziológiai és szociális szükségletek kielégítésén túl, a kötelező illetve ajánlott oltások beadatása, a nem kívánt szaporulat megelőzése, és az egyedi azonosítás.

A megvalósult pályázat eredménye, hogy a felelős állattartás gondolkodásmódjának javítása mellett, az állatvédelem célkitűzéseivel összhangban növeli a településen élők életminőségét, erősíti a helyi és térségi vonzerőt, hozzájárul az 5000 fő, és ez alatti lakosságszámú kistelepülések hátrányainak mérsékléséhez.

GYÖNGYÖSSOLYMOS KÖZSÉG

Polgármester
Asztalos Miklós

3231 Gyöngyössolymos, Szabadság út 139.

+36 37 370 511
+36 37 370 389